Modnie i Zdrowo

Czym podjąć gości? 3 pomysły na smaczne i oryginalne potrawy

10 marca 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Fot. Index Food

Czym podjąć gości, którzy zapowiedzieli się na weekendowe odwiedziny? Najlepiej smacznym i estetycznie wyglądającym daniem, które ucieszy i podniebienie i oko. Warto pokusić się o przygotowanie dobrze znanych i lubianych przez większość potraw, ale przygotować je inaczej, wykorzystując inne niż zwykle dodatki. Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i jarmużem, „zakręcona” pizza, a może sałatka pachnąca Hiszpanią?

Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem

Fot. Index Food

Fot. Index Food

Składniki na 4 porcje

  • 400 g krewetek mrożonych
  • 500 g pomidorów
  • 2 garści jarmużu
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 op. bezglutenowego makaronu spaghetti, np. 5 Arrighi,
  • oliwa z oliwek
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Wykonanie

  1. Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
  2. Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
  3. Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
  4. Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Sałatka “Pomarańczowa Hiszpania”

Fot. Index Food

Fot. Index Food

Składniki

  • 2 garści mixu sałat
  • 15-20 plasterków chorizo
  • 2 pomarańcze
  • 120 g mini mozzarelli
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Olitalia
  • 8-10 czarnych oliwek

Składniki na dressing

  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
  2. Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
  3. Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
  4. Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
  5. Oliwki kroimy na plasterki.
  6. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.

Zakręcona pizza (o średnicy ok. 27 cm)

Fot. Blog Apetyt Na Kuchnie

Fot. Blog Apetyt Na Kuchnię

Składniki

  • 250 g mąki pszennej + do podsypania
  • 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki

 

Dodatki

  • 80 g oliwek
  • 100 g sera żółtego wędzonego
  • 50 g parmezanu
  • 250 ml passaty
  • bazylia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe.
  2. Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
  3. Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  4. Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
  5. Oliwki pokrój w plasterki.
  6. Sery zetrzyj.
  7. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
  8. Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
  9. Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
  10. Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
  11. Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.

Smacznego!