Czym podjąć gości? 3 pomysły na smaczne i oryginalne potrawy
10 marca 2017 |Czym podjąć gości, którzy zapowiedzieli się na weekendowe odwiedziny? Najlepiej smacznym i estetycznie wyglądającym daniem, które ucieszy i podniebienie i oko. Warto pokusić się o przygotowanie dobrze znanych i lubianych przez większość potraw, ale przygotować je inaczej, wykorzystując inne niż zwykle dodatki. Bezglutenowe spaghetti z krewetkami i jarmużem, „zakręcona” pizza, a może sałatka pachnąca Hiszpanią?
Spaghetti bezglutenowe z krewetkami i jarmużem
Składniki na 4 porcje
- 400 g krewetek mrożonych
- 500 g pomidorów
- 2 garści jarmużu
- 300 ml mleczka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- 1 op. bezglutenowego makaronu spaghetti, np. 5 Arrighi,
- oliwa z oliwek
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
Wykonanie
- Czosnek, cebulę, imbir obierz i pokrój w kostkę. Chili pokrój (jeśli wolisz łagodniejsze danie, to usuń pestki, które są bardzo ostre).
- Rozgrzej 3 łyżki oliwy i przełóż pokrojone warzywa. Smaż 3–4 minuty często mieszając.
- Rozmrożone krewetki dodaj na patelnię. Jarmuż pokrój, usuń twarde nerwy. Smaż całość przez 5 minut.
- Dodaj pomidory, mleczko i duś przez ok. 3 minuty. Dopraw do smaku. Bazylię pokrój i dodaj na patelnię, wymieszaj. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Sałatka “Pomarańczowa Hiszpania”
Składniki
- 2 garści mixu sałat
- 15-20 plasterków chorizo
- 2 pomarańcze
- 120 g mini mozzarelli
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 łyżka oliwy z oliwek, np. Olitalia
- 8-10 czarnych oliwek
Składniki na dressing
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
- Czosnek przeciskamy przez praskę, a następnie umieszczamy z pozostałymi składnikami dressingu w shakerze lub słoiczku. Po przykryciu potrząsamy energicznie aż powstanie kremowy sos.
- Migdały wykładamy na blaszkę, mieszamy z 1 łyżką oliwy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni C (grzanie góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika posypujemy solą (najlepiej użyć młynka, uzyskując ziarnka średniej wielkości), mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu siekamy migdały wzdłuż, na niezbyt drobne kawałki.
- Plasterki chorizo (około 3 mm grubości), wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż kiełbaska stanie się chrupiąca (łącznie około 3-5 minut). Podsmażone plasterki wykładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
- Pomarańcze filetujemy. Odcinamy plastry z obydwu końców pomarańczy. Następnie ścinamy skórkę i biały miąższ z góry na dół zachowując kształt owocu. Ostrym nożem wykrawamy cząstki pomarańczy spomiędzy białych błonek.
- Oliwki kroimy na plasterki.
- Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Na talerzach/półmisku rozkładamy mix sałat, układamy cząstki pomarańczy oraz plasterki chorizo. Całość polewamy dressingiem, po czym posypujemy posiekanymi migdałami, plasterkami oliwek, a na samym końcu układamy kulki mozzarelli.
Zakręcona pizza (o średnicy ok. 27 cm)
Składniki
- 250 g mąki pszennej + do podsypania
- 150 ml mleka ciepłego (nie gorącego)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine + 1 do posmarowania ciasta + 1 do posmarowania blaszki
Dodatki
- 80 g oliwek
- 100 g sera żółtego wędzonego
- 50 g parmezanu
- 250 ml passaty
- bazylia
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine
Wykonanie:
- Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól, cukier, oliwę oraz mleko. Ważne jest, aby mleko było tylko lekko ciepłe.
- Całość wymieszaj i wyrób na elastyczne ciasto.
- Utwórz kulę z ciasta, posmaruj je oliwą, przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, do podwojenia objętości.
- Przygotuj sos. Oliwę rozgrzej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklij, dodaj passatę i duś kilka minut do zagęszczenia się sosu. Na koniec dodaj pokrojoną bazylię, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Oliwki pokrój w plasterki.
- Sery zetrzyj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj, w razie potrzeby delikatnie podsyp mąką. Z uzyskanych krążków wytnij przy pomocy dużego talerza dwa okręgi.
- Foremkę wysmaruj oliwą, ułóż 1 z okręgów, posmaruj sosem, posyp oliwkami i serem. Przykryj drugim blatem, lekko uciśnij.
- Na środek ciasta ułóż małą kokilkę, natnij ciasto na 4 części, i te na kolejne. Skręcaj kolejne części tworząc spiralne kawałki.
- Nagrzej piekarnik do 220°C, piecz pizzę na środkowej półce przez ok. 15 minut do zarumienienia się ciasta.
- Podawaj pizzę z sosem, posypaną świeżą bazylią.
Smacznego!