Modnie i Zdrowo

Lody domowym sposobem

3 lipca 2017 | Opracowanie Ewelina Czyżewska

Fot. Pixabay

Lody, obok domowych jogurtów, samodzielnie pieczonego chleba czy wyciskanego soku, to nie tylko modny i zdrowy trend. To również duża przyjemność przygotowywania. Bo przepis na lody jest prosty, a te zimne i orzeźwiające desery – wbrew powszechnej opinii – są najmniej zabójcze dla naszej diety. A ze świeżej, niezbyt tłustej śmietany albo jogurtu i owoców lub soku owocowego, mogą być również zdrową, popołudniową przekąską.

Lody truskawkowe

Fot. Pixabay

Składniki:

30 dag świeżych truskawek

śmietana kremówka (duże opakowanie)

150 g cukru pudru

Przygotowanie:

Śmietanę ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy umyte i rozdrobnione na kawałki truskawki i wszystko razem ponownie ubijamy. Następnie przekładamy do formy i wkładamy do zamrażarki na ok. 3 godziny. Przygotowane w ten sposób lody, można udekorować wiórkami gorzkiej czekolady.

Lody waniliowe

Składniki:

2 jajka

pół szklanki cukru

2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36%

1 łyżka przegotowanej wody, ciepłej

laska wanilii

Przygotowanie:

Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka  ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i jeszcze chwilę ubijamy, tak żeby cukier się rozpuścił. Z kolei do miski z żółtkami dodajemy łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru, a następnie ucieramy całość, aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlewamy do osobnego naczynia i miksujemy, aż będzie miała konsystencję kremu. Do tak przygotowanego kremu dodajemy ubite białka i żółtka oraz ziarenka wanilii i mieszamy całość do połączenia składników. Następnie przekładamy do salaterek lub kubków i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.

Lody czekoladowe

Fot. Pixabay

Składniki:

900 ml śmietany kremówki

45 dag czekolady deserowej

150 ml wody

3/4 filiżanki cukru

4 żółtka

Przygotowanie:

Cukier mieszamy z wodą i podgrzewamy przez 5 minut. Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do wody, żeby się rozpuściła, a następnie studzimy ją. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. W związku z tym, że są to surowe jajka, warto sparzyć je przed rozbiciem skorupki. Następnie ubijamy śmietanę i mieszamy z masą czekoladową. Zamrażamy po przełożeniu do formy.

Lody śmietankowe

Składniki:

500 ml mleka,

8 żółtek,

150 – 200 g cukru,

250 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:

Najpierw żółtka ucieramy z cukrem. Następnie gotujemy mleko i stopniowo wlewamy do naczynia z żółtkami, które wcześniej należy wstawić do garnka z wrzątkiem i cały czas ucieramy. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i dalej ucieramy, aż ostygnie. Śmietankę ubijamy, mieszamy z żółtkami. Gotowe lody wkładamy do zamrażalnika. Lody mrożone dłużej niż 12 h należy wyjąć na 10 min. przed podaniem. Można je podawać polane sosami owocowymi lub czekoladą.