Modnie i Zdrowo

Syrop z cebuli. Skutecznie buduje odporność

15 kwietnia 2021 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Syrop z cebuli jest od wieków sprawdzonym sposobem na przeziębienie. Przeznaczony jest zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Do wykonania podstawowej wersji potrzeba jedynie cebuli i cukru.

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównemu składnikowi – cebuli. Ta jest jednym z najpopularniejszych warzyw w Polsce. Jej właściwości lecznicze znane są od wieków. Cebula to źródło witaminy C oraz substancji bakteriobójczych, dzięki czemu stosowana jest przy przeziębieniach. Wzmacnia również odporność.
Cebulę stosuje się także na zaparcia lub w przypadku problemów reumatologicznych. Choć słynie ze specyficznego zapachu i mocnego aromatu, jest chętnie dodawana do różnego rodzaju dań. Można spożywać ją na surowo, gotowaną oraz w postaci syropu z cebuli.

Ten ma właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Uważany jest za naturalny antybiotyk.Syrop z cebuli może być stosowany w celu zwiększenia odporności. Dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność organizmu na infekcje. Jeśli jednak już zachorujemy, syrop z cebuli może pomóc w walce z przeziębieniem, łagodząc jego objawy. Cebula jest także źródłem żelaza, dlatego spożywanie syropu z cebuli poleca się osobom zmagającym się z anemią.

Syrop z cebuli wspomaga oczyszczanie górnych dróg oddechowych

Ma właściwości wykrztuśne, dzięki czemu może wspomóc leczenie kaszlu zarówno suchego, jak i kaszlu mokrego. Rozrzedza zalegającą wydzielinę w gardle, tym samym ułatwiając pozbywanie się jej. Syrop z cebuli jest także bardzo pomocny w leczeniu anginy i zapalenia gardła, zapalenia krtani oraz zapalenia zatok.

Syrop z cebuli i czosnku

Świeży czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego też wzmocni działanie syropu z cebuli. Nie jest on trudny w przygotowaniu. Wystarczy obrać 3-4 cebule i pokroić je w plasterki. Następnie ułożyć w słoiku, zasypując cukrem. Słoik należy zamknąć i odstawić na kilka godzin, aby cebula mogła puścić sok. Gotowy syrop należy przelać przez gazę i dodać kilka posiekanych lub zgniecionych ząbków czosnku.