Modnie i Zdrowo

28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka

28 września 2020 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Jabłka to chyba najbardziej popularne i najłatwiej dostępne owoce w naszym klimacie. Są jadalne praktycznie przez cały rok, smaczne i soczyste, ale jednak nie do końca doceniane. 28 września świętujemy Światowy Dzień Jabłka.

Sezonowość i regionalność naszych posiłków to ważny element każdej diety. Jeśli weźmiemy pod uwagę, że pomarańcza potrzebuje pokonać do nas podróż tirem co najmniej przez całą Europę z Hiszpanii, (co najmniej 2000 kilometrów!) tylko po to, aby dostarczyć nam tego samego co jabłka, to czy to ma jakiś sens?

A może jest jeszcze gorzej i cytrusy, docierając do nas, tracą całą swoją moc a my oddaliśmy innym nasze jabłuszka, nie doceniając ich właściwości odżywczych i leczniczych?!

A przecież jabłko może śmiało się ubiegać o miano króla wśród owoców. W metodzie Dr. Gersona, którą stosujemy w witariańskim stylu życia, stanowi najważniejszy składnik i plasuje się zaraz po marchwi – mówi Mariusza Budrowskiego, twórcę bloga „Odmładzanie na Surowo”. Max Gerson leczył swoich pacjentów przez dziesiątki lat z najcięższych, nieuleczalnych i śmiertelnych chorób, opierając swoją metodę o te dwa składniki: jabłko i marchew. Marchew służy bowiem do odbudowania magazynów minerałowych, natomiast jabłka stosuje się dla ich właściwości antyoksydacyjnych
i oczyszczających.

Jeśli chcesz się pozbyć nowotworów, cukrzycy, egzemy, łuszczycy, nadciśnienia, itp., pij codziennie kilka szklanek soku marchwiowo-jabłkowego!

Jabłka zawierają mnóstwo witamin: A, E, K, całą grupę witamin z grupy B oraz oczywiście witaminę C, której jest w nich aż w nadmiarze. Spożycie jabłek mogłoby zapewnić nam spokojnie całodzienną dawkę tej królowej wśród witamin. W jabłku mamy jeszcze pektyny, polifenole oraz całe mnóstwo minerałów i innych
fitoskładników.

Pewne wartości odżywcze i lecznicze jabłek:

  1. Jedzone w całości ze skórką lub w formie soku – regulują przemianę materii rozluźniając masy kałowe (pektyny) i regulują skurcze jelit niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, trawienia
    i wydalania w naszym organizmie.
  2. Wysoka zawartość, wspomnianych wcześniej pektyn w miąższu jabłka, pozwala na usuwanie wraz
    z kałem substancji tzw. kancerogennych. Błonnik zawarty w skórce jabłka pozwala na skrócenie czasu wydalania dzięki czemu pokarm nie zalega, nie gnije i nie powoduje zatrucia w naszym organizmie. Ta niesamowita cecha jabłek ma szczególny wpływ na tzw. działanie przeciwnowotworowe, szczególnie zauważalne w przypadku raka jelita grubego, ale nie tylko.
  3. Cholesterol – zawartość tego niesamowitego błonnika w jabłku pozwala na regulację poziomu cholesterolu w organizmie (poprzez fizyczne łączenie się z nim w nierozpuszczalne frakcje
    i usuwanie go wraz z kałem).
  4. Impreza dla naszych dobrych bakterii! Zawartość pewnych rozpuszczalnych elementów w błonniku
    z jabłek jest wspaniałym pokarmem dla dobrych dla naszego organizmu bakterii probiotycznych i umożliwia ich namnażanie co przekłada się na odporność organizmu i stan jelit.
  5. Wiele osób myśli, że jedzenie owoców może źle wpływać na cukrzycę! A jest wręcz przeciwnie. Zawartość błonnika w jabłkach pozwala na regulacje poziomu cukru we krwi przez co zmiesza ryzyko nachorowania na cukrzycę typu II. Surowe jabłka ze skórką oraz wyciskany z nich sok wraz marchewką, wspaniale wpływa na osoby cierpiące na te objawy braku homeostazy w ich organizmach.
  6. W jabłkach występuje znaczna zawartość polifenoli (w tym flawonu kwercetyny), które w licznych badaniach wykazują dużą aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciwzapalną, przeciwmiażdżycową, hamująca agregację płytek krwi, oczyszczającą organizm i obniżającą ciśnienie krwi.
  7. Polifenole wykazują oddziaływanie ochronne na komórki, przeciwdziałając powstawaniu stresu oksydacyjnego, co będzie miało istotne znaczenie we wszelkich chorobach występujących ze stanem zapalnym, w miażdżycy i cukrzycy.
  8. Kwercetyna działa ochronnie na witaminy przeciwutleniające zwiększając ich wchłanianie i hamując rozpad; jej istotne działanie ochronne na układ krążenia polega na hamowaniu peroksydacji lipidów. Kwercetyna działa przeciwzapalnie na organizm hamując aktywność mediatorów stanu zapalnego poprawiając jednocześnie stan naczyń krwionośnych.
  9. Kwercetyna działa ochronnie przed pojawieniem się zaćmy u osób chorujących na cukrzycę.
  10. Mało kto słyszał o tym, że kwercetyna zawarta m.in w jabłkach działa również hamująco na wydzielanie histaminy – czyli oddziałuje przeciwalergicznie (w lekach w połączeniu z solami wapnia).
  11. Podobnie jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm.
  12. Flawonoidy zawarte w jabłku, dzięki oddziaływaniu na cykl komórkowy, mogą hamować proces nowotworowy na każdym jego etapie. Udowodniono silną korelację pomiędzy wysokim spożyciem pokarmów bogatych w flawonoidy a niższym występowaniem różnych rodzajów nowotworów złośliwych. Z tego też względu wysokie spożycie owoców i warzyw bogatych w flawonoidy jest istotnym czynnikiem profilaktyki chorób cywilizacyjnych w tym nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych, arteriosklerozy i  chorób układu krążenia (serca) oraz innych.