Modnie i Zdrowo

Dlaczego warto piec ciasta?

13 listopada 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Niedzielne spotkania przy cieście, herbacie czy kawie to dla wielu z nas jedno z najmilszych wspomnień z dzieciństwa. To właśnie wtedy człowiek spędzał popołudnie nad albumem ze zdjęciami i kawałkiem pysznej maminej szarlotki. Chociaż życie nabrało tempa, warto wrócić do tradycji związanej z pieczeniem. Sentymentalna podróż w czasie to nie jedyna zaleta pieczenia ciast…

Pamięć węchowa to istny fenomen ludzkiego organizmu, który sprawia, że nawet po wielu latach konkretna woń pozwala nam przywołać nawet najdalsze wspomnienia. To ona sprawia również, że jesień kojarzy nam się z zapachem suszonych grzybów, a Boże Narodzenie z aromatem pomarańczy czy przypraw korzennych wykorzystywanych podczas robienia pierników. Pieczenie ciast poza wywoływaniem miłych wspomnieć ma również inne zalety.

Czas tylko dla Ciebie

Piekąc choć na chwilę odcinamy się od świata. W zależności od stopnia skomplikowania wypieku, musimy odpowiednio skoncentrować się na produktach, proporcjach i odpowiednim czasie przygotowywania poszczególnych elementów. Dla osób, które są w ciągłym biegu, jest to idealna okazja do wyciszenia się i pozostania chociaż na chwilę sam na sam ze swoimi myślami.

– Zdaniem profesor Donny Pincus z Uniwersytetu w Bostonie wszystkie czynności, które wykonujemy podczas pieczenia ciasta: mierzenie i mieszanie składników, miksowanie czy zanurzanie dłoni w miękkim cieście, pozwalają nam na koncentrację i relaks zarówno ciała, jak i umysłu. Przyjemny smak i zapach dodatkowo nas odprężają – tłumaczy Marta Rolnik-Warmbier, psycholog.

Słodki efekt końcowy i poczucie satysfakcji dodatkowo zwieńczają dzieło.

Wiem, co jem

Samodzielne przygotowywanie ciasta, choćby i instant, sprawia, że doskonale wiemy co kryje się w naszym wypieku. Mamy świadomość, co zostało użyte do jego produkcji, jak również decydujemy o proporcjach. Na dodatek, możemy je samodzielnie przyozdobić.

Oszczędność

Nie bez znaczenia jest też aspekt finansowy. Kupując ciasto w cukierni płacimy za nie około 22 zł za kilogram lub około 16 zł za kawałek w popularnych kawiarniach. Przy samodzielnym wypieku koszt ten jest dwu a nawet trzykrotnie mniejszy. Zakup ciasta wydaje nam się bardziej opłacalny, ponieważ sądzimy, że i tak nie zjemy całej blachy? Temu jednak można zaradzić!

Pretekst do spotkań

Coraz więcej Polaków żyje w pojedynkę, a dzieci wcześniej czy później opuszczają rodzinny dom. Czy w takiej sytuacji jest sens przygotowywania całej blachy ciasta? Oczywiście! Stworzenie pysznego wypieku to świetna okazja do zaproszenia znajomych bądź odwiedzenia ich z niezapowiedzianą wizytą. Ciasto przyniesione do pracy w poniedziałkowy poranek również z pewnością wywoła uśmiech na twarzy niejednego współpracownika.

Wyrażenie uczuć

Samodzielne przygotowanie potrawy to najprostszy sposób wysłanie drugiej osobie komunikatu, że troszczymy się o nią i jest dla nas ważna. Własnoręcznie wykonany deser   może czasami wyrażać więcej niż tysiąc słów.

-Wielu z nas nie lubi mówić o swoich uczuciach, bojąc się, że zabrzmią one zbyt patetycznie, bądź śmiesznie. Dodatkowo, nasze społeczeństwo ma mocno zakorzenione w głowie zdanie „czyny, nie słowa”. Czasami może okazać się, że mały, drobny gest, taki jak słodki deser może zastąpić pewne zwroty, albo stanowić dobry początek do szczerej rozmowy – dodaje psycholog. – Cóż, powiedzenie „przez żołądek do serca” nie wzięło się znikąd.

Twórcze działanie

Samodzielne przygotowywanie wypieków to również możliwość dania upustu swoim twórczym umiejętnościom. Tort w kształcie ogniska? Babeczki – duszki? A może precyzyjnie udekorowane lukrem pierniczki? Ogranicza nas tylko wyobraźnia, więc do dzieła.