Modnie i Zdrowo

Dynia w roli głównej

17 października 2020 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, kotlety, racuchy czy farsz do naleśników. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki. Teraz jest idealny czas,  by zajadać się zupą dyniową, albo i ozdobić wejście do domu dorodnymi dyniami w różnych kolorach.

Do potraw można wykorzystywać tartą surową dynię (np. do placków) lub też usmażoną lub ugotowaną w kawałkach (np. do makaronu). Do wielu dań i deserów wykorzystywane jest też purée z pieczonej dyni.

Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny, zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Olej z pestek dyni oprócz mnóstwa witamin i minerałów zawiera też substancje obniżające poziom cholesterolu i zwalczające wolne rodniki.

Zupa krem z pomidorów i dyni

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT

dynia – ok. 1 kg

pomidory – 6 sztuk

papryka – 2 sztuki

cebula – 2 sztuki

czosnek – 1 główka

mleko kokosowe – 1 puszka

olej rzepakowy

rozmaryn – gałązka

pestki dyni – garść

pieprz

sól

ostra papryka

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na pół. Rozkładamy kawałki na blaszce, następnie skrapiamy oliwą z oliwek. Gałązkę rozmarynu kładziemy na wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy aż dynia zmieknie – około 60 minut.

Upieczone warzywa obieramy ze skórek. Wyrzucamy nasiona dyni i kroimy na mniejsze kawałki zachowując sok. Pokrojone warzywa, sok i mleko kokosowe wrzucamy do garnka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką masę. Podgrzewamy i podajemy z grzankami.