Modnie i Zdrowo

Ocet jabłkowy – pij na zdrowie!

15 marca 2023 | Opracowanie Aneta Gieroń
Fot. Pixabay

Fot. Pixabay

Ocet jabłkowy przez niektórych uważany jest za lek na wszelkie problemy zdrowotne i schorzenia. Oczywiście tak nie jest, ale istnieją badania potwierdzające prozdrowotne działanie octu jabłkowego.

Ocet jabłkowy jest efektem fermentacji jabłek lub soku jabłkowego. Znajduje szerokie zastosowanie w gastronomii. Poza tym bywa wykorzystywany w medycynie ludowej, a oprócz tego stosuje się go w kosmetyce czy też podczas produkcji naturalnych środków czyszczących.

Ocet jabłkowy to produkt, który w ostatnich czasach stał się bardzo popularny, zwłaszcza wśród osób interesujących się zdrową żywnością. Niestety – jak wiele tego typu produktów – padł on ofiarą swojej popularności. Przypisuje mu się wiele prozdrowotnych właściwości, zwłaszcza tych związanych z odchudzaniem. Czy faktycznie warto stosować ocet jabłkowy na odchudzanie? Produkt ten w tym przypadku jest dość przereklamowany. Niestety okazuje się, że bez zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej ocet sam nas nie odchudzi, a w niektórych przypadkach może nawet zaszkodzić. Nie należy zatem korzystać z niego bez opamiętania z nadzieją, że przez samo picie octu jabłkowego pozbędziemy się kilku kilogramów. Jego nieodpowiedzialne stosowanie może być w niektórych przypadkach niebezpieczne dla zdrowia.

Sam ocet jabłkowy stanowi źródło minerałów – w tym magnezu, potasu, sodu i fosforu, a także wapnia i żelaza. W jego składzie znaleźć można również witaminę C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Bogaty jest również w antyoksydanty i pektyny, a także wiele innych wartościowych składników.

Ocet jabłkowy – kto nie powinien go pić?

Należy wiedzieć, że picie octu jabłkowego nie jest wskazane w wielu przypadkach, czego niestety nie każdy jest świadom. Octu jabłkowego z całą pewnością powinny unikać osoby cierpiące na gastroparezę, czyli schorzenie polegające na zaburzeniu motoryki żołądka, wynikające najczęściej z uszkodzenia nerwów. Choroba ta jest wywołana neuropatią cukrzycową.

Stosowanie octu jabłkowego powinny skonsultować z lekarzem osoby przyjmujące niektóre leki: moczopędne, przeczyszczające czy leki obniżające potas w organizmie (ocet jabłkowy również może obniżać poziom tego pierwiastka). Ostrożność powinny zachować też osoby po zabiegach w okolicy przełyku (ocet jabłkowy ze względu na swoją kwasowość może uszkadzać błonę śluzową przełyku), a także po zabiegach stomatologicznych (może dojść do uszkodzenia szkliwa), a także osoby chorujące na cukrzycę, bo ocet może zmieniać poziom insuliny.

Ocet jabłkowy – czy ma właściwości zdrowotne?

  • Ocet jabłkowy – wbrew powszechnej opinii – nie zawiera dużych ilości pierwiastków czy witamin, ale może pomagać w ich lepszym wchłanianiu. Dlatego niektórzy zalecają przed spożyciem posiłku, wypić szklankę wody z rozpuszczoną w niej jedną łyżką octu jabłkowego. Taką miksturę należy wypijać 3 razy dziennie przed każdym posiłkiem. Ważne! Picie takiego napoju trzeba skonsultować z lekarzem prowadzącym.
  • Ocet jabłkowy – jak wynika z niektórych badań – może mieć właściwości obniżające stężenie cholesterolu oraz wartość ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym korzystnie wpływać na układ krążenia.
  • Wydaje się, że ocet jabłkowy wpływa na lepszą glikemię u osób chorujących na cukrzycę. Prawdopodobnie ma to związek z tym, że ocet jabłkowy może zwalniać tempo opróżniania żołądka.
  • Ocet a odchudzanie. Jest jedno badanie, które wykazało, że u otyłych szczurów i myszy, kwas octowy zapobiegał odkładaniu się tłuszczu i poprawiał metabolizm. Podobne badanie przeprowadzono na ludziach – te osoby, które spożywały codziennie napój z dodatkiem jednej lub dwóch łyżek octu, odnotowały niewielki spadek wagi (do 2 kg). Inne małe badanie wykazało, że spożywanie octu sprzyjało uczuciu pełności po jedzeniu. Jednak badacze mają wątpliwości, czy utrata wagi jest możliwa bez aktywności fizycznej i zmiany nawyków żywieniowych.
  • Ocet jabłkowy w badaniach laboratoryjnych wykazał właściwości niszczące i hamujące wzrost komórek nowotworowych u zwierząt, niestety nie uzyskano podobnych wyników w badaniach na ludziach. W jednym zaobserwowano, że spożycie octu jabłkowego może zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworu pęcherza moczowego, a w drugim, że może obniżać ryzyko wystąpienia raka przełyku.
  • Ocet jabłkowy może wspomagać układ odpornościowy, bo – jak wynika z badań – zawarty w nim kwas octowy pomaga w eliminowaniu różnych chorobotwórczych patogenów (m.in. bakterii i grzybów). Ale – co bardzo ważne – namnażanie bakterii chorobotwórczych jest zahamowane dopiero przy dużych stężeniach octu jabłkowego, a te z kolei mogą uszkadzać komórki skóry właściwej.