Modnie i Zdrowo

Pomysł na szybki obiad? Aromatyczne i sycące zupy

6 lutego 2017 | Opracowanie Katarzyna Grzebyk

Zupa pomidorowa, Proste Historie/Iglotex S.A

Gorące i aromatyczne zupy pełne wartościowych składników i witamin to najlepszy posiłek w okresie zimowym. Sycą, rozgrzewają, wzmacniają organizm i dodają energii, a ich przygotowanie niekoniecznie musi zajmować dużo czasu. Odpowiednio skomponowane zupy powinny być stałym elementem zimowego menu.

Przyrządzenie zupy gęstej, bogatej w warzywa i inne składniki zazwyczaj jest dość pracochłonne. Warto więc przygotowywać większe ilości posiłku, tak by móc odgrzać i szybciej posilić się po powrocie z pracy czy szkoły. Jeśli nie możemy sobie pozwolić na codzienne gotowanie ze świeżych warzyw, dobrze jest mieć w zanadrzu mrożone warzywa lub opakowanie mrożonej zupy, np. Proste Historie. Ich wybór jest ogromny – od klasycznych po orientalne kompozycje smakowe, pikantne, słodko-kwaśne czy wytrawne.

Meksykańska zupa z kukurydzianą tortillą

Zupa węgierska,Proste Historie/Iglotex S.A

Zupa węgierska,Proste Historie/Iglotex S.A

Sposób przygotowania:

  • 1 pierś kurczaka zanurz w 1,5 litrze osolonej wody z dodatkiem 1 przekrojonej na pół, nieobranej główki czosnku, pęczka kolendry oraz 2 ostrych papryczek chili. Gotuj całość przez 20 minut.
  • Wyjmij mięso, kolendrę i dodaj zamrożoną zupę węgierską.
  • Dodaj odsączoną puszkę kukurydzy i gotuj przez 15 minut.
  • Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy.
  • Do zupy dodaj przyprawy z saszetki, wymieszaj i dopraw solą.
  • Sparz 1 limonkę, zetrzyj drobno skórkę do zupy i wyciśnij sok.
  • Gotowe kukurydziane tortille pokrój w mniejsze trójkąty.
  • Rozgrzej olej na patelni i zrumień je na złoto.
  • Zupę serwuj gorącą, posypaną kolendrą z dodatkiem trójkątnych tortilli.

Orientalna zupa słodko-kwaśna

Zupa pomidorowa, Proste Historie/Iglotex S.A

Zupa pomidorowa, Proste Historie/Iglotex S.A

Sposób przygotowania:

  • Pierś kurczaka pokrój na cienkie paseczki.
  • Wymieszaj 1 łyżkę wina ryżowego lub sok z 1 cytryny z 1 łyżką sosu sojowego i 1 łyżką miodu, następnie zamarynuj w powstałym sosie paski kurczaka i oprósz 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  • Do 1,5 litra gotującej się posolonej wody dodaj zamrożoną zupę pomidorową z ryżem. Dodaj dodatkowo 3 łyżki przecieru pomidorowego. Gotuj przez 12 minut.
  • W tym czasie na patelnię wlej 2 łyżki oleju i bardzo mocno go rozgrzej.
  • Wrzuć kawałki kurczaka, 1 posiekany ząbek czosnku,  1 płaską łyżkę uprażonego na suchej patelni sezamu, 2 dymki pokrojone w cienkie piórka razem ze szczypiorem. Obsmaż krótko ze wszystkich stron i przerzuć do zupy.
  • Dopraw ½ łyżeczki mieszanki przyprawowej 5 smaków oraz sosem sojowym.
  • W niedużej porcji zimnej wody rozmieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i dodaj całość do zupy.
  • Zagotuj zupę jeszcze raz, serwuj gorącą na talerzach.

Zupa cebulowa z białym winem, grzankami i serem

Zupa cebulowa, Proste Historie/Iglotex S.A

Zupa cebulowa, Proste Historie/Iglotex S.A

Sposób przygotowania:

  • 4 średnie cebule przekrój na pół i pokrój w cienkie plasterki.
  • Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć cebulę. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu pilnując, aby zeszkliła się na złoto.
  • Pod koniec dodaj sól, cukier, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, a następnie podlej kieliszkiem 150 ml białego wina. Duś całość przez 2 minuty.
  • Do 1,5 litra gotującego się bulionu dodaj 4 liście laurowe, zgniecione 2 ząbki czosnku.
  • Wrzuć zamrożoną zupę cebulową oraz zawartość patelni. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut, dopraw solą, pieprzem, następnie serwuj z drobno startym serem typu gruyere.
  • Na końcu posyp zupę grzankami odświeżonymi na gorącej patelni.