Modnie i Zdrowo

Słodka tradycja Tłustego Czwartku. Przepisy na szybkie pączki

22 lutego 2017 | Katarzyna Grzebyk

Fot. Pixabay

Tłusty Czwartek bez słodkich pączków, faworków, róż karnawałowych czy oponek?! Choć dietetycy grzmią o kaloryczności pączków, a w sieci można znaleźć setki przepisów na pączki „odchudzone” i proteinowe czy faworki light, może mimo wszystko warto skusić się na słodkości tradycyjne. Skąd się wzięła tradycja kalorycznych słodkości spożywanych właśnie w czwartek przed Środą Popielcową?

Tradycja jedzenia pączków na słodko pojawiła się w Polsce dopiero w XVI wieku. Wcześniej pączki jedzono na słono, z nadzieniem, które dziś wydaje się zaskakujące: boczek i tłuste mięsa. Tłusty Czwartek, przypadający w ostatni czwartek przed Środą Popielcową, rozpoczynał ostatni tydzień karnawału, a więc czas zabaw i spożywania posiłków kalorycznych, tłustych, mięsnych. Okres ten nazywano mięsopustem, zapustami lub ostatkami. Trzeba było się najeść, bo zbliżający się Popielec zapowiadał 40-dniowy post, podczas którego rezygnowano z jedzenia smakołyków. Dziś Tłusty Czwartek ma raczej wymiar symboliczny.

Obecnie kaloryczność smakołyków szykowanych na Tłusty Czwartek jest mocno krytykowana, specjaliści żywieniowi nie polecają zwłaszcza wypieków z marketów, które z prawdziwym pączkiem niewiele mają wspólnego. Warto pamiętać, że nawet pączki smażone samodzielnie w domu na oleju są zdrowsze niż te ze sklepu.

Ponieważ pączki według tradycyjnej receptury są bardzo czasochłonne, podajemy przepisy na pączki, które są mniej wymagające.

Pączki błyskawiczne z serkiem homogenizowanym

  • 300 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Rozgrzej olej w garnuszku lub głębokiej patelni (ok. 5 cm). Jajka zmiksuj z cukrem waniliowym, dodaj serek. Zmiksuj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Powstałe ciasto nabieraj łyżką i zrzuć na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gdy się usmażą, odsącz na papierowym ręczniku, posyp cukrem pudrem.

Pączki z serem, bez drożdży

  • 500 g twarogu (najlepiej tłustego)
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu/octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiej z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. Zmielony twaróg zmiksuj z cukrami, dodając żółtka. Masę twarogową przełóż do mąki, dodaj śmietanę i spirytus (ocet), wymieszaj drewnianą łyżką. Na koniec delikatnie połącz z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto jest klejące, dlatego wilgotnymi dłońmi formuj małe kulki i wrzucaj na gorący olej. Usmaż z dwóch stron i osącz na papierowym ręczniku. Posyp cukrem pudrem.