Modnie i Zdrowo

Chłodniki warzywne – witaminowe orzeźwienie w upalne dni

10 czerwca 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Lato sprzyja odchudzaniu i  zdrowemu odżywianiu. Potrawy z  warzyw są niskokaloryczne, dostarczają niezbędnych witamin oraz  składników mineralnych, a jednocześnie wspaniale orzeźwiają. W upalne dni najlepiej sprawdzają się chłodniki, czyli zupy na zimno, które dodatkowo nawadniają organizm.

Lato to doskonały moment na zmianę codziennej diety na zdrową i mniej kaloryczną. Wysokie temperatury zmniejszają ochotę na ciężkie i tłuste potrawy, wzmagają za to apetyt na lekkie, warzywne i owocowe dania.  

Warzywa są jednym z najlepszych źródeł składników odżywczych, niezbędnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia naszego organizmu. Zawierają m.in. witaminy z grupy B, a także C, E oraz  błonnik i potas, które regulują trawienie. Latem można je spożywać na wiele ciekawych sposobów, dzięki temu łatwo uniknąć  nudy w jadłospisie.

To bardzo dobry moment, żeby zacząć jeść więcej warzyw. W Internecie mamy wiele przepisów na rozmaite sałatki, które można skropić  dresingiem na bazie oleju czy majonezu. W ten sposób oprócz cennych witamin, dostarczymy niezbędne tłuszcze omega-3 i omega-6  mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia.

W lecie dużą popularnością cieszą się również chłodniki, czyli warzywne zupy na zimno.  Są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące i orzeźwiające. Przygotowuje się je na bazie kefiru lub jogurtu, dlatego stanowią doskonałe źródło białka, fosforu, wapnia, witamin A, C oraz B1 i B2.

Wpływają pozytywnie na trawienie, np. wzdęcia lub niestrawność, wzmacniają też odporność i  pomagają osobom cierpiącym na osteoporozę. W przypadku zimnych zup na bazie zakwasu, te wzmacniają odporność, regulują poziomu cholesterolu we krwi oraz zwalczają wolne rodniki.

– Chłodnik ukraiński to jedna z najbardziej prozdrowotnych potraw w kuchni tradycyjnej. Przygotowujemy wywar z buraczków czy botwinki, dodajemy do tego jeszcze ogórka, kefir lub zsiadłe mleko. Możemy też dorzucić jajko gotowane czy mięso z kurczaka. W ten sposób otrzymujemy pełnowartościowy posiłek na lato, bogaty w białko i składniki mineralne – tłumaczy Iwona Niegowska.

Chłodniki zawierają dużą ilość wody, są więc idealne na lato. Warzywne zupy na zimno dostarczają  nie tylko płynów, ale też cennych składników odżywczych.  

Podczas wysokich temperatur warto przede wszystkim pamiętać o wysoko zmineralizowanej wodzie, która szybko uzupełni utracone składniki mineralne. Dobrze jest wybierać wody zawierające wapń i magnez – tych pierwiastków najczęściej brakuje nam w codziennej diecie.

– Woda latem jest niezastąpiona. Innym sposobem na orzeźwienie będzie również zimna herbata zielona lub biała, z dodatkiem ziół i owoców. Najważniejsze, aby napoje były bez cukru – radzi ekspertka.