Modnie i Zdrowo

Olej kokosowy – sposób na szczupłą sylwetkę

6 maja 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Fot. Pixabay

Olej otrzymywany z miąższu kokosowego nie bez przyczyny uznaje się za jeden z najzdrowszych na świecie. Unikatowa struktura, właściwości prozdrowotne, a także mnogość zastosowań zarówno kulinarnych, jak i kosmetycznych, czynią z niego niezbędny element zdrowej diety. Jak wykorzystać wszystkie możliwości, które oferuje ten produkt?

Olej kokosowy zbudowany jest w ok. 90 proc. z unikatowych trójglicerydów średniołańcuchowych. Ich prozdrowotność polega na tym, że w procesie metabolizmu nie są przetwarzane na tkankę tłuszczową, lecz organizm czerpie z nich energię. W praktyce oznacza to, że tłuszcz z produktu nie tylko nie odkłada się w ciele, ale wręcz przyspiesza proces spalania zbędnych kalorii.

To także dobry wybór przed treningiem, kiedy potrzebujemy zwiększonej dawki energii. Olej kokosowy wspomaga odchudzanie, bo jest wyjątkowo sycący i hamuje uczucie głodu na długo. Badania wykazują, że dla uzyskania szczupłej sylwetki, optymalne jest spożywanie 30 ml oleju kokosowego dziennie i zwiększenie aktywności ruchowej.

Regulacja przyrostu masy ciała oddziałuje na całą kondycję organizmu. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, jak miażdżyca czy nadciśnienie. Ponadto obniża też poziom cholesterolu frakcji LDL, co również przekłada się na lepszą kondycję układu krwionośnego.

Fot. Pixabay

Po olej kokosowy z powodzeniem mogą sięgać także cukrzycy – reguluje poziom cukru we krwi.
Pamiętajmy także, że tłoczony na zimno i nierafinowany jest źródłem energii nie tylko dla mięśni, ale również pokarmem dla mózgu. Zdrowy tłuszcz roślinny warto włączyć do swojej diety, szczególnie, gdy czeka nas większy wysiłek umysłowy: sesja lub przygotowanie do matury.

Warto wspomnieć również, że najważniejszym kwasem tłuszczowym zawartym w oleju kokosowym jest kwas laury nowy, który odpowiada za naturalne wspomagania odporności. Działa też antybakteryjnie, antywirusowo oraz antygrzybicznie. Skutecznie walczy z bakteriami, które są odpowiedzialne za powstawanie próchnicy, można go śmiało używać do higieny ustnej.

To tylko jedno z wielu kosmetycznych zastosowań oleju kokosowego. Nadaje się również doskonale do bezpośredniego stosowania na wysuszoną skórę, którą natłuszcza, ujędrnia i odbudowuje. Może być też składnikiem odżywki do włosów czy domowej roboty antyperspirantu.

W kuchni używa się go jako zdrowego roślinnego zamiennika masła, ponieważ jako jeden z dwóch tłuszczów niezwięrzecego pochodzenia (drugi to kakaowy) naturalnie posiada stałą konsystencję. Można go stosować zarówno na zimno, jak i na ciepło, do smażenia czy pieczenia.