Modnie i Zdrowo

Pierniki- świąteczna tradycja w każdym domu

20 grudnia 2019 | Opracowanie Monika Moskwa

Zapewne nikt nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia bez świątecznych pachnących korzennymi przyprawami pierniczków. Pieczone odpowiednio wcześniej, by zdążyć zmięknąć zanim trafią na świąteczny stół, rozpoczynają okres kuchennych przygotowań do Bożego Narodzenia.

Poniżej podajemy przepis na pierniczki o elastycznym i aromatycznym cieście.

Składniki:

9 szklanki mąki

250 g masła

2 szkl. cukru

3 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej

1 łyżeczka octu

3 opakowania przyprawy do piernika

500 ml miodu sztucznego

3 łyżki kakao

5 jajek

1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Masło wraz z miodem gotować na małym ogniu, aż powstanie jednolity syrop. W misce wymieszać mąkę, kakao, cukier i przyprawy. W sypkich, składnikach zrobić dołek, do którego wsypać sodę, a następnie dodać ocet. Wbić jajka, wlać mleko, a na koniec dodać ostudzony syrop. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być gładkie i błyszczące. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 minut. Po tym czasie wałkować i wykrawać pierniczki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 12 minut.