Modnie i Zdrowo

Sezon na… botwinkę!

14 sierpnia 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Fot. Pixabay

W gorące dni mamy większą ochotę na lekkie obiady i przekąski, dlatego też latem zdarza nam się rezygnować z mięsa na rzecz warzyw. Jak wynika z badania konsumenckiego, przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY, aż 40 proc. Polaków przyznaje, że w wakacje chętniej je potrawy warzywne. Idealnie jest, gdy dania świetnie smakują, a do tego są bogate w składniki odżywcze. Wszystkie te zalety łączy w sobie botwinka, która jest niezwykłym źródłem witamin…

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie posiłki, np. zupy. Dobrze przyrządzone, z dodatkiem botwinki będą wspaniałym orzeźwieniem podczas wakacyjnych upałów. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Umyte i pokrojone warzywa wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż buraczki będą miękkie. Następnie dodajemy chłodnik buraczkowy WINIARY, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do tak przygotowanej bazy dodajemy jogurt, zioła oraz pokrojoną rzodkiewkę i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Warto wypróbować też chłodnik z botwinki w nieco bardziej oryginalnym wydaniu. Zagwarantuje nam je dodatek przepiórczych jaj i pokrojony szczypiorek. Taka zupa to świetny sposób na syty i szybki posiłek w ciągu dnia.

Botwinka świetnie sprawdzi się także jako dodatek do głównego dania. Spróbujmy poeksperymentować i zaserwujmy naszym bliskim hamburgery w wersji letniej. Przygotujmy domownikom wyjątkową ucztę, wykorzystując filety z łososia oraz duże ilości warzyw. Rybę mielimy i wyrabiamy z rozpuszczonym wcześniej, w niewielkiej ilości wody bulionem warzywnym WINIARY oraz przyprawami (pieprz cayenne lub tabasco i sól). Skrapiamy łososia sokiem z cytryny i mieszamy z drobno posiekaną cebulą, czerwoną papryką i świeżą botwinką. Formujemy okrągłe kotlety i smażymy na patelni bądź grillu. Następnie przekrojoną bułkę podgrzewamy w opiekaczu do zarumienienia. Smarujemy połówkę musztardą, majonezem dekoracyjnym WINIARY oraz ketchupem łagodnym WINIARY. Następnie układamy kolejno: liść sałaty, kotlet z łososia oraz warzywa, czyli pomidor, ogórek, cebulę. Całość przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki i… gotowe!

Kiedy na zewnątrz jest ciepło, częściej jemy na świeżym powietrzu. Niezależnie, czy spożywamy posiłek na działce, w ogrodzie czy w parku, chcemy cieszyć się  każdą chwilą na słońcu. W takiej sytuacji idealna będzie sałatka, którą można szybko przygotować, a później jeść, i to na zimno. Soczystą pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami smażymy na patelni bez dodawania tłuszczu, przez około 5 minut z każdej strony. Następnie filety kroimy w plastry, dodajemy kawałki rzodkiewki i ogórka. Wydrążone wcześniej pestki z ogórka wrzucamy do jogurtu, mieszamy z solą i pieprzem oraz pokrojonym szczypiorkiem. Na talerzu układamy plasterki kurczaka w formie okręgu, a na środku kładziemy mieszankę liści botwinki i szpinaku. Całość posypujemy rzodkiewką i pozostałym ogórkiem, a na koniec polewamy przygotowanym wcześniej sosem.