Modnie i Zdrowo

Bezglutenowe przekąski – słodkie, słone i na grilla

14 sierpnia 2017 |

Fot. Pixabay

Bezglutenowa dieta wiąże się z pewnymi wyrzeczeniami, ale stwarza też możliwości komponowania prostych, zdrowych posiłków. Co „podjadać” będąc na bezglutenowej diecie, gdy rodzina zasiada do grillowania, zajada się chipsami i słodkimi wypiekami? To samo, tyle że przygotowane ze zdrowych składników, oczywiście bez glutenu.

Bezglutenowe grillowanie

Fot. Nove

Grillowanie kojarzy się z aromatycznymi i soczystymi kiełbaskami, na które jednak do niedawna ze względów zdrowotnych lub zasad stosowanej diety nie wszyscy mogli sobie pozwolić.  Można jednak sięgnąć po produkty wędliniarskie oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Za ich wyjątkowy aromat, soczystość oraz delikatny smak odpowiadają naturalne składniki użyte do przyprawiania – susze warzywne i owocowe oraz specjalnie wyselekcjonowane kultury bakterii. W składzie takich kiełbas nie znajdziemy śladów glutaminianu sodu, fosforanów, konserwantów, sztucznych przeciwutleniaczy czy substancji z symbolem „E”. Dzięki temu mogą być bezpiecznie spożywane przez osoby chore na celiakię oraz te stosujące restrykcyjną dietę bezglutenową. Dodając do nich świeże warzywa, chleb kukurydziany czy placki z amarantusa otrzymamy zdrowy i bezglutenowy posiłek, który z pewnością uprzyjemni wszystkim wspólne biesiadowanie.

Zdrowe chipsy z jarmużu

Składniki

  • opakowanie liści jarmużu
  • zioła prowansalskie
  • ostra papryka mielona
  • oliwa

Wykonanie:

Kilka łyżek oliwy, łyżeczkę ziół prowansalskich i szczyptę ostrej papryki, wsypać do miski; wymieszać. Liście jarmużu obtoczyć w oliwie do miski, potem wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec w piekarniku z termoobiegiem (150 stopni) przez 5-7 minut. Można jeść zaraz po przestudzeniu.

 

Bezglutenowy sernik

Fot. Pixabay

Składniki

Ciasto:

  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g bezglutenowej mąki
  • 120 g zimnego  masła
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 5 jajek, białka oddzielone od żółtek
  • 1000 g twarogu
  • 650 g mleka (może być z bez laktozy)
  • 250 g cukru
  • 120 g oleju
  • 2 opakowania bezglutenowego budyniu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru pudru

 

Wykonanie:

Zagnieść składniki na ciasto, wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Chłodzić z zamrażalniku przez  15-20 minut. W tym czasie wyrobić masę serową z twarogu, żółtek, cukrów, budyniu, mleka i oleju. Masę wlać do blachy z ciastem i piec w piekarniku przez 50 min (temperatura i półka mogą się różnić w zależności od rodzaju piekarnika).

Ubić białka ze szczyptą soli i cukrem pudrem, pianę wylać na ciasto i piec jeszcze przez 10 minut.

 

Bezglutenowy sernik bez… nabiału

Składniki:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 1l mleka ryżowego
  • 1 szklanka wody
  • garść płatków migdałowych
  • polewa z roztopionej gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:

Kaszę jaglaną przepłukać na zmianę zimną, ciepłą i zimną wodą. Wkłożyć do garnka, wlać szklankę wody i 2 szklanki mleka ryżowego. Gotować ok. 20-25 minut na małym ogniu, aż kasza wchłonie prawie całą zawartość z garnka. Gdy zgęstnieje, dolać resztę mleka ryżowego, wsypać wiórki kokosowe oraz cukier/ksylitol i dokładnie wymieszać z kaszą. Gotować przez ok. 20 minut, aż kasza zgęstnieje. Masę zblendować. Wylać na formę wyłożoną folią aluminiową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi, docisnąć je do masy. Gdy wystygnie, polać gorzką czekoladą roztopioną w niewielkiej ilości oleju kokosowego. Sernik chłodzić w lodówce.