Modnie i Zdrowo

Ndchodzi jesień, a wraz z nią najlepszy czas na grilla

30 sierpnia 2019 | Opracowanie Natalia Chrapek

Jesień może stać się naszą ulubioną porą grillowania. Pogorszenie pogody i spadek temperatury na zewnątrz sprawia, że stojąc przed rozgrzanym grillem odczuwamy wyjątkową przyjemność. Jesienne dni sprzyjają także wędzeniu mięs. Dym z wędzarni unosi się zupełnie inaczej w rześkim powietrzu, aniżeli latem, nadając okolicy piękny zapach oraz aromat.

Początek jesieni to czas zbiorów wielu owoców i warzyw.  Możemy więc rozsmakować się w dyniach, kapuście, ziemniakach, cebuli, brukselce, bakłażanach oraz czosnku, nie wspominając już o gruszkach i jabłkach.

Te ostatnie, w postaci grillowanych smakołyków, sprawdzą się doskonale jako baza do salsy, która idealnie będzie się komponować z wieprzowiną. Nadzadzą się także do aromatycznej szarlotki.

Jesień to również wspaniały okres na grillowanie dyni, której obróbka termiczna jest łatwa i prosta. Wymaga tylko trochę więcej czasu podczas grillowania, aby mogła nabrać orzechowo-słodkiego smaku i koloru.

Gdy wielkimi krokami zbliża się zima, polecamy z kolei przygotowywać elegancki deser z grillowanych gruszek. Obróbka termiczna nada im wyjątkowego smaku i aromatu. Jeśli dołożyć do tego syrop z czerwonego wina, pomarańczy i wanilii – otrzymamy wspaniały sposób na poprawę nastroju w chłodny wieczór.