Modnie i Zdrowo

Słodkie wypieki… bez glutenu!

7 lutego 2020 | Opracowanie Natalia Chrapek

Gluten, czyli białko roślinne występujące w pszenicy, jęczmieniu, życie i owsie, to składnik, który niektórzy eliminują ze swojej diety ze względu na wskazania medyczne, a inni kierując się przekonaniem, że dieta bez glutenu przynosi wiele korzyści dla organizmu. Czy dieta bezglutenowa jest zatem nudna i pozbawiona kulinarnych przyjemności? Absolutnie nie! Potwierdzają to sprawdzone przepisy na bezglutenowe słodkości.

Na pierwszym planie – truskawki!

W okresie poprzedzającym nadejście kalendarzowego lata powinniśmy zaopatrzyć się w przepisy na smaczne wypieki z wykorzystaniem… truskawek. Czerwone owoce z zieloną szypułką stanowią nieodzowną zapowiedź ciepłych i pełnych słońca dni. Sezon na truskawki zaczyna się już w maju i trwa do końca lipca. Możemy także sięgnąć po te dostępne w wersji mrożonej. W wydaniu na słodko przygotować możemy np. pyszne bezglutenowe ciasto serowe z truskawkami.

Składniki:

Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów

mąka bezglutenowa – 2 szklanki

proszek do pieczenia bezglutenowy – 2 łyżeczki

mleko – 50 mililitrów

cukier – 150 gramów

twaróg – 150 gramów

jajko – 1 sztuka

truskawki – 400 gramów

cukier trzcinowy do posypania – 1 szczypta

Sposób przygotowania: Kostkę do pieczenia Kasia odmierz za pomocą podziałki na opakowaniu i rozpuść w rondelku. Jajko roztrzep z mlekiem i wymieszaj z przestudzoną kostką. Mąkę wymieszaj z cukrem i proszkiem do pieczenia, wlej płynne składniki i całość wymieszaj. Ciasto wyłóż na podsypany mąką bezglutenową stół, dodaj twaróg i zagnieć ciasto. Formę o wymiarach 22×28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż lekko rozwałkowane ciasto. Truskawki umyj, osusz, usuń z nich szypułki i rozłóż na cieście. Posyp cukrem trzcinowym. Piecz około 35 minut w 180°C.

Owocowe ciasto drożdżowe

Do przygotowania tego szybkiego, a zarazem bardzo łatwego w wykonaniu ciasta potrzebujemy: drożdży, ciepłego mleka, jajek, mąki bezglutenowej, mąki kukurydzianej, cukru (cukru pudru lub zwykłego) oraz ulubionych owoców. W zależności od upodobań możemy wzbogacić nasze ciasto o jabłka, śliwki albo figi. Możemy także dorzucić świeże albo mrożone maliny lub jagody. By zyskać niepowtarzalny aromat, możemy dodać do masy także pół łyżeczki aromatu waniliowego. Jeśli natomiast chcielibyśmy, by nasze ciasto zyskało delikatnie brązowy kolor, wystarczy, że dorzucimy do niego także trochę kakao. Ważne jest również, by pamiętać, że nie wolno nam otwierać piekarnika przed końcem pieczenia, ponieważ ciasto może przez to nie wyrosnąć. Po upływie trzydziestu minut stanie się złociste – kruche na zewnątrz i miękkie w środku. Tak przygotowane ciasto możemy zamrozić. Po odmrożeniu będzie równie smaczne – wystarczy, że wrzucimy je na kilka minut do piekarnika i podgrzejemy.

Bezglutenowe ciasto drożdżowe

Składniki:

mąka bezglutenowa – 2 szklanki

Kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów

drożdże – 25 gramów

jajka – 1 sztuka

żółtka – 1 sztuka

cukier – 125 gramów

mleko – 100 mililitrów

owoce – 300 gramów

Kostka do pieczenia Kasia – 25 gramów

mąka kukurydziana – 2 łyżki

cukier – 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Jajko i żółtko utrzyj z cukrem na puch. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Do utartych jajek dodaj mąkę bezglutenową i rozpuszczone drożdże. Na koniec wlej przestudzoną Kasię i dokładnie wymieszaj mieszadłami miksera. Ciasto wyjmij j na stół, zagnieć, lekko rozwałkuj i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 26 cm. Na cieście połóż połówki pozbawionych pestek owoców. Całość posyp kruszonką zagniecioną w palcach z mąki kukurydzianej, cukru i Kasi. Ciasto odstaw na 20 minut do wyrośnięcia, następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 30 minut w 180°C.

 Marchewkowe pole

Inną propozycję przepisu na pyszne bezglutenowe ciasto stanowi receptura na placek z dodatkiem… marchewki. Ten szczególnie popularny w krajach anglosaskich wypiek charakteryzuje miękka, wilgotna i gęsta konsystencja, którą gotowe ciasto przybiera właśnie dzięki zawartości tego pomarańczowego warzywa. Jeżeli dodatkowo na koniec polejemy je marchewkowym lukrem… będzie jeszcze smaczniejsze!

Bezglutenowe ciasto z marchewką

Składniki:

Kostka do pieczenia Kasia – 200 gramów

mąka ryżowa – 100 gramów

skrobia kukurydziana – 100 gramów

zmielone migdały – 150 gramów

cukier – 0,6 szklanki

jajko – 4 sztuki

bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

soda oczyszczona – 1 łyżeczka

starta marchewka – 250 gramów

Sposób przygotowania:

Marchew zetrzyj na tarce i odciśnij na sicie z nadmiaru soku. Sok zachowaj. W misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą i zmielone migdały. Dodaj proszek do pieczenia i sodę. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść w rondelku. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodaj rozpuszczoną Kasię i tartą marchewkę. Następnie dodawaj partiami mąkę z dodatkami. Wszystko wymieszaj. Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut.

Pestki dyni upraż na suchej patelni. Cukier puder utrzyj z wyciśniętym z marchwi sokiem i odrobiną soku z cytryny. Wystudzone i wyjęte z formy ciasto polej marchewkowym lukrem i posyp uprażonymi pestkami dyni.